Dozatoare volumetrice si gravimetrice

Dozătoarele industriale sunt unele din elementele principale ale unei linii sau unui proces tehnologic de producere sau ambalare a materialelor solide, lichide sau pulverulente. Utilajul asigură dozarea (impartirea) a unei cantitați de material egale și uniforme într-un anumit interval de timp. Dozătoarele pot fi cu acționare manuală și automată.

Alegerea corectă a dozătorului este o alegere foarte responsabilă și foarte dificilă. La alegerea modelului trebuie de luat în considerație factorii următori:

• Factorul tehnic. La confectionarea dozătorului, trebuie de respectat toate cerințele tehnice (de proiectare, de executare, de încercare), care sunt stabilite de normativele tehnice. Nerespectarea și încălcarea acestor normative pot duce la apariția unor consecințe nedorite.

• Factorul materilului. Proprietațile materialelor folosite pentru dozare au o variație foarte mare și diferă de la un material la altul. Deaceea, la confecționarea dozătorului trebuie de luat în considerație factorii și proprietațile pentru materialul concret, pentru a exclude problemele în procesul de funcționare.

• Factorul economic. Perioada de amortizare a fiecărui dozător depinde de precizia și eficacitatea lui în procesul de lucu.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Utilajele de dozare moderne sunt clasificate în următoarele variante:

• Dozătoare după volum. Acest tip de dozător este folosit la dozarea materialelor solide sub formă de granule sau boabe (așa ca cereale de griu, orz), material vrac ușor curgătoare, dar nu în stare de pulbere greu curgătoare. Materialele date nu trebuie să aibă proprietatea de a se unu și a forma boțuri. Productivitatea acestor tipuri de dozătoare poate fi pînă la 1500 – 2000 doze (porții) pe oră.

• Dozătoare după cîntar. Acest tip de dazător este folosit la dozarea materialelor solide (material vrac) sub orice formă și stare, chiar și materiale sub forma de pulbere usor curgatoare. Productivitatea acestor tipuri de dozătoare poate fi pînă la 500 – 750 doze pe oră. 

• Dozător cu șnec. Acest tip de dozător este folosit la dozarea materialelor solide (material vrac), sub formă de pulbere chiar și greu curgătoare. Productivitatea acestor tipuri de dozătoare poate fi pînă la 350 – 450 doze pe oră.

• Dozător cu piston. Acest tip de dozător este folosit la dozarea produselor lichide și greu curgătoare. Productivitatea acestor tipuri de dozătoare este joasă și poate fi pînă la 250 doze pe oră.

Compania “Exposistem Nord” produce toate tipurile și dimensiunile, stabilite de client, a buncărelor de dozare din oțel inoxidabil pentru industria alimentară și de asemenea dispozitive de dozare pentru materiale pulverulente.

Dozătorul celular face parte di categoria dozătoarelor de volum. Dozătorul celular este destinat încărcării și descărcării dozate și etanșe a diferitelor materiale pulverulente si granulate. Utilajul este compus dintr-un corp turnat, în interiorul caruia se rotește un rotor antrenat de un motor-reductor. Sunt utilizate la dozarea prafului, cerealelor si al diferitelor produse granulate. Capacitatea dozătorului depinde de numarul de rotații și mărimea celulelor de dozare. 

Dozătoarele cu șnec sunt dozătoare foarte precise. Aceste dozătoare au o sferă de utilizare foarte largă. Dozătorul constă dintr-un corp din oțel inoxidabil (sau polimer), agitator, șnec în tubul de măsurare și două elemente de acționare independente, pentru agitator și melc. Elementul principal acestui tip de dozător este un tub, dotat cu un element elicoidal sub formă de spirală dea lungul axei, numit șnec. Șnecul poate fi cu acționare permanentă sau întreruptă. În cazul doi, șnecul are în dotare un controler, care periodic oprește șnecul, pentru a descărca cantitatea de material stabilită. 

Datorită geometriei optimizate a dozătorului, el este ideal pentru utilizarea la dozarea materialelor adezive sau fulgi. Grebla rotativă, care este în mișcare permanentă, previne decolbarea materialelor. Astfel, chiar și materialele de mobilitate scăzută sunt uniform furnizate șnecului de dozare.

În funcție de mărimea particulelor, densitatea în vrac și de alte caracteristici ale produsului, sunt diferite modele de șnec. Viteza șnecului poate fi ajustată de un variator mecanic. Capacul frontal poate fi scos ușor pentru a permite accesul liber la curățire rapidă și ușoară a utilajului.Specificații:

  • Capacitate: 0.5 – 3000 l³/h
  • Oțel inoxidabil sau polimer
  • Panou detașabil pentru curățare
  • Opțiune: Cântar
  • variator mecanic Opțional

Aplicare:

Alimentatoare elicoidale sunt folosite cu succes pentru distribuirea de coloranți în industria de polimer și de construcție, destribuirea de vitamine sau gluten la morile de făină, în producția de furaje pentru distribuirea condimentelor, zahărului, sare și alți aditivi din industria alimentară, floculant în sistemele de tratare a apelor uzate și etc.

Putem confecționa dozatoare pentru următoarele produse: acid ascorbic, vitamine, gips, gluten, grafit, var, cacao, cuarț, gluten, făină de oase, cafea, amidon, lactoză, Bluestone, cretă, melamină, făină, făină de carne, oxid de fier, oxid de cobalt, oxid de titan, oxid de zinc, tărâțe, praf de PVC, pigmenți, perle polimerice, zahăr, zahăr praf, sifon, sare, condimente, lapte praf, talc, negru de fum, rășină epoxidică, praf de ou și multe altele.

Printre partenerii nostri se numără asa companii ca Danfoss si Sulzer.    Dacă dumneavoastră aveți întrebări sau doriți să faceți o comandă vă rugăm să ne contactați prin forma dată sau să alegeți o altă metodă de pe pagina de contacte!